LEES A.U.B. ONZE SPECIALE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS OP ONZE NIEUWSPAGINA

Orde van de Ursulinen

Geschiedenis van La Providence:

Van klooster en school tot woonzorgcentrum

De plek waar La Providence te vinden is, is een gebouw met een rijke historie. Al vanaf 1690 is dit een onderkomen voor zusters. De Congregatie van de Zusters Maricolen was hier toen te vinden. Zij kochten in 1708 boerderij ‘De Bisweide’ en bekommerden zich om verstandelijk beperkte vrouwen. Toen deze gemeenschap in 1850 niet meer levensvatbaar was, namen de zusters van de Orde van de Ursulinen het stokje over. Een aantal overgebleven Maricolen sloten zich bij hen aan.

Onderwijzen en opvoeden
De Orde van de Ursulinen stond erom bekend zich te richten op het onderwijzen en opvoeden van meisjes. Zij vestigden zich in Grubbenvorst met een school en internaat (1870). Er werd in 1890 een nieuwe (neogotische) kapel gebouwd. In die tijd kreeg het klooster ook de naam La Providence, dit betekent: de voorzienigheid.

Veel activiteiten buiten school
De meisjes-internaatschool ontwikkelde zich in de vorige eeuw tot gemengde streekschool. Het was een school waar sociale en culturele vorming veel aandacht kregen. Zo kregen leerlingen sport, muziek en beeldende expressie aangeboden en hielpen ze bij het onderhoud van het gebouw en de tuin. Een tuin waarin ook groenten en fruit geteeld werden. Het klooster was namelijk grotendeels zelfvoorzienend. Zo bakten de zusters ook hun eigen brood en verzorgden ze het vee. Er vonden ook allerlei buitenschoolse activiteiten plaats. Van kampen tot schoolreisjes of het onderhoud van tuin en gebouwen. In 1975 sloot het internaat en in 1987 werd de katholieke mavo opgeheven, mede door de teruglopende leerlingenaantallen.

La Providence voor alle senioren
Nadat de school verdween, werd de prachtige locatie een onderkomen voor religieuzen op leeftijd. Zij kwamen – en komen - van over heel Nederland naar Limburg wanneer bijvoorbeeld kloosters worden gesloten. La Providence is daarmee een unieke plek voor zusters!

Vanaf 2000 wonen er niet alleen meer zusters om La Providence. De zusters nemen namelijk het besluit om iedereen welkom te heten. De kloosterorde is er dus nog steeds, maar La Providence is tegenwoordig ook een woonzorgcentrum.

Lees de verhalen van de zusters

Benieuwd naar de verhalen van de huidige bewoners en zusters?  Zuster Angélique, Zuster Jacinta en Zuster Redempta vertellen hun verhaal.

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.